Op Hodenpijl

  • Beelden
  • Informatie

De kerk is gebouwd in classicistische stijl, een zogenaamde 'waterstaatskerk'. Het ontwerp is van architect A. Rodenburg. De kerk heeft het front van een Griekse tempel. De Romeinse koepel van het torentje steunt op Corinthische zuiltjes. De naam 'waterstaatskerk' komt van de in die tijd verplichte goedkeuring van het Ministerie van Waterstaat. Op 13 oktober 1840 riep de luidklok de parochianen op voor de plechtige inwijding van het kerkgebouw.  Het sobere interieur werd geleidelijk aan steeds rijker door de vele schenkingen van de parochianen.

Op 15 december 1963 werd de laatste dienst in de kerk van Hodenpijl gehouden. Op dezelfde dag werd de nieuwe r.k. kerk in Schipluiden in gebruik genomen. Het torentje werd van de kerk verwijderd. De kerk en de pastorie werden verkocht en ingericht als bedrijfsruimten.

In 2004 koopt de familie Post uit Schipluiden het kerkgebouw en de pastorie met de ambitie de gebouwen in volle luister te herstellen en weer een centrale plaats te geven in de gemeenschap.  Na een grootschalige restauratie volgt de officiële opening op 17 mei 2007, Hemelvaartsdag. De prachtige plafondschildering is van Ruud Krijnen.

De pastoor woonde vanaf 1722 in een pand aan de Rijksstraatweg dat men 'De Herdershof' noemde. De kerk is tegen deze woning aangebouwd. De pastoor bleef daar wonen totdat in 1872 de nieuwe pastorie in gebruik werd genomen. 

U bent hier